Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Σαπούνι σοκολάτα με βρώμη

Συνταγή σαπουνιού σοκολάτας με βρώμη (απολεπιστικό) 950 γρ.

Ελαιόλαδο          30%    δηλ.  285

Φοινικέλαιο        15%            142,5  
Λάδι καρύδας      10%            95
Καστορέλαο              5%                  47,5

Σόδα   77,50 με υπερλίπανση  6%
Νερό 194 γρ.
Θερμοκρασία 43 βαθμοί Κελσίου

Χρώμα: Κακάο 10% με λίγη κανέλλα 
'Αρωμα: συνθετικό σοκολάτα και βανίλα

Πρόσθετα: Στο τέλος πριν το άρωμα βρώμη αλεσμένη στο μούλτι ως απολεπιστικό. Μία κουταλιά γάλα καρύδας.

Λίγα λόγια για την καρύδα.

Κοκοφοίνικας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοκοφοίνικας
Κοκοφοίνικας
Κοκοφοίνικας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα
Τάξη: Αρεκώδη (Arecales)
Οικογένεια: Φοινικοειδή (Arecaceae)
Φύλο: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Γένος: Κόκος (Cocos)
Είδος: C. nucifera
Διώνυμο
Cocos nucifera
Κόκος ο καρυοφόρος
L.
Ο κοκοφοίνικας (Cocos nucifera, Κόκος ο καρυοφόρος), ή κοκκοφοίνικας ή τροπική καρύδα, είναι ένα μέλος της οικογενείας των φοινικοειδών και μοναδικό είδος του γένους Cocos. Ο κοκοφοίνικας είναι γνωστός για το καρπό του, την καρύδα, ο οποίος στη πραγματικότητα είναι δρύπη και όχι κάρυο. Έχει την ιδιότητα να επιπλέει στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάνει τη βλαστητική του ικανότητα. Το φυτό απαντάται σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, αλλά δεν είναι γνωστό από πού προέρχεται.
Πολλά μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς. Οι καρύδες είναι μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών ανθρώπων. Οι καρύδες διαφέρουν από άλλα φρούτα στο γεγονός ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και έτσι να συλλεχθούν ανώριμες και το υγρό που περιέχουν, μπορεί να καταναλωθεί ως αναψυκτικού. Από τους καρπούς του κοκκοφοίνικα παράγεται γάλα, βούτυρο, λάδι, και κατεπέκταση σαπούνια και καλυντικά, κάρβουνο, ακόμη και υφάσματα. Ο κορμός δίνει ξυλεία καλής ποιότητας και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκεπών και καλαθιών.[1]

Περιγραφή

Ο κοκοφοίνικας είναι ένα μεγάλο είδος φοίνικα, το οποίο φτάνει σε ύψος μέχρι τα 30 μέτρα. Έχει λεπτό, κυλινδρικό και εύκαμπτο κορμό, στην κορυφή του οποίο φέρει ρόδακα σύνθετων πτεροειδών, κιτρινοπράσινων φύλλων, μήκους 4-6 μέτρων. Τα παλιά φύλλα αποπτώνται και αφήνουν το κορμό λείο. Οι κοκοφοίνικες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ψηλοί και νάνοι. Τα άνθη του είναι μονόοικα, δηλαδή τα άνθη μπορεί να αρσενικά ή θηλυκά, ενώ υπάρχουν και τα δύο είδη ανθών πάνω στο ίδιο δέντρο. Εμφανίζονται κάτω από τον ρόδακα των φύλλων και προστατεύονται αρχικά από μεγάλα βράκτια φύλλα.
[1] Τα άνθη είναι οργανωμένα σε σπάνδικες, οι οποίοι μπορεί να έχουν μήκος μέχρι 1,2 μέτρα. Τα θηλυκά άνθη είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρσενικά, ενώ τα αρσενικά είναι πολύ περισσότερα. Κάποιοι κοκοφοίνικες δεν διαθέτουν καθόλου θηλυκά άνθη.[2] Κάθε χρόνο ένας κοκκοφοίνικας μπορεί να παραγεί σε πολύ γόνιμα εδάφη μέχρι 75 καρπούς το χρόνο, αλλά συνήθως ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 30 όταν δεν καλλιεργείται.[2]

Καρπός

Ο καρπός του κοκοφοίνικα ονομάζεται ινδική καρύδα ή απλά καρύδα. Είναι ωοειδής δρύπη, με μήκος 18-30 εκ., διάμετρο 10-25 εκ. και βάρος περίπου 1,5 κιλό. Όπως και άλλα φρούτα έχει εξωκάρπιο, μεσοκάρπιο και ενδοκάρπιο. Το εξωκάρπιο είναι πράσινο ή ιώδες. Όταν οι καρύδες πουλώνται συνήθως το εξωκάρπιο έχει αφαιρεθεί. Το μεσοκάρπιο είναι ξηλώδες και ινώδες και το ενδοκάπιο είναι πολύ σκληρό. Το ενδοκάρπιο έχει τρεις θέσεις εκβλάστησεις (στόματα), τα οποία είναι εύκολα ορατά όταν αφαιρεθεί το εξωκάρπιο και το μεσοκάρπιο. Το σπέρμα είναι σαρκώδες εξωτερικά και υγρό, γλυκό και γαλακτώδες προς το κέντρο, πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρές ουσίες.[1]
Ο καρπός είναι εδώδιμος και θεωρείται το σημαντικότερο χρηστικά τμήμα του φοίνικα.[1] Η καρύδα μπορεί να αποξηρανθεί και η αποξηραμένη σάρκα, που ονομάζεται κόπρα, αποτελεί πηγή ενός σημαντικού εδώδιμου φυτικού λίπους, ενώ χρησιμοποιείται για την εξαγωγή κοκκοφοινικέλαιου. Υπολογίζεται ότι 6.000 καρύδες χρειάζονται για να παραχθεί ένας τόνος κόπρα . 
[3]
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Συνταγή για σαπούνι μαύρης σοκολάτας αμυγδάλου

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟ 1 κιλό περίπου
 
Έλαια  

ελαιόλαδο         30% πυρηνέλαιο δηλαδή   300 γρ.    σόδα     40,2 γρ
Φοινικέλαιο       15%                              150 γρ.   σόδα      21,15 γρ.  
έλαιο καρύδας   10%                               100  γρ.   σόδα    19 γρ.
βούτυρο κακάου  5%                                50  γρ    σόδα       6,85

στο τέλος 1 κουταλάκι γάλα καρύδας έτοιμο κονσέρβα πριν το άρωμα
1 κουταλάκι καστορέλαιο ή αμυγδαλέλαιο πριν το άρωμα

Υπερλίπανση 5%  δηλαδή σόδα 82,84

Θερμοκρασία  σαπωνοποίησης 43 βαθμοί

Νερό  207 γρ.

 
χρώμα: 30 γρ. σκόνη κακάο και λίγη κανέλλα σκόνη, να διαλυθεί πρώτα σε λίγη ποσότητα από το μίγμα.Με περισσότερη σκόνη κακάο γίνεται ακόμα πιο βαθύ σοκολατί το χρώμα.

Άρωμα: συνθετικό σοκολάτας (αφού δεν υπάρχει φυτικό)

Απολεπιστικό: σκόνη  κελύφους αμυγδάλου πριν το άρωμα αφού πρώτα το ανακατέψουμε με λίγο από το μίγμα.


 Λίγα λόγια για το κακάο

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Μαλαχώδη (Malvales)
Οικογένεια: Στερκουλιοειδή (Sterculiaceae)
Γένος: Θεοβρώμα (Theobroma)
Διώνυμο
Θεοβρώμα το κακάο
Theobroma cacao




Κακαόδεντρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Theobroma cacao
Το Κακαόδεντρο είναι αειθαλές τροπικό δασικό δέντρο, ιθαγενές τών ανατολικών ισημερινών περιοχών των Άνδεων. Το ύψος του κακαόδεντρου κυμαίνεται από 6 (συνήθως) έως και 12 μέτρα. Τα φύλλα του είναι απλά δερματώδη, επιμήκη και φθάνουν τα 30 εκατοστόμετρα. Τα άνθη του εμφανίζονται στον κορμό και στα κλαδιά. Είναι άοσμα και έχουν άσπρο, ροζ, κίτρινο ή λαμπρό κόκκινο χρώμα. Οι καρποί είναι μεγάλοι, ωοειδείς, κιτρινοκάστανοι εως μωβ και ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. Οι ώριμοι καρποί έχουν μήκος 35 περίπου εκατοστόμετρα και διάμετρο περίπου 12. Κάθε καρπός περιέχει 20-40 ωοειδή σπέρματα καλυμμένα από μια γλυκόπικρη, άσπρη γλοιώδη σάρκα.

Ποικιλίες και χρήσεις των καρπών

Το πιο μεγάλο μέρος της αγοράς κακάου προέρχεται από το κακαόδεντρο του τύπου φοραστέρο (forastero). Ένας άλλος τύπος κακαόδεντρου είναι το κριόγιο (criollo). Το φοραστέρο κατάγεται από τον Αμαζόνιο και είναι το συνηθισμένο κακάο για την μαζική αγορά επειδή είναι το πιο ανθεκτικό και αποδοτικό. Έχει πικρή και ενίοτε ξινή γεύση. Το υβρίδιο του κριόγιο με το φοραστέρο έχει την εμπορική ονομασία trinitario. Το κριόγιο σήμερα δεν είναι γνήσιο και μοιάζει με τρινατάριο. Το γνήσιο κριόγιο υπάρχει ακόμα αλλά η παραγωγή του δεν φτάνει σε υπολογίσιμες ποσότητες. Όλοι οι τύποι κακάου είναι πιθανόν υβρίδια των φοραστέρο και κριόγιο.
cacao flowers
Ειδικά για το γνήσιο κριόγιο έχουν γίνει προσπάθειες στη ζούγκλα τής Βενεζουέλας να βρεθεί το γενετικώς πιο γνήσιο κακαόδεντρο και να εδραιωθεί μια εμπορική ονομασία και αγορά ανωτέρας ποιότητας κακάου. Ο τύπος του κριόγιο είναι ο ευγενέστερος από όλους, και εμπεριέχει μόνο μικρές ποσότητες πολυφενολών, για αυτό δεν είναι τόσο πικρός όπως οι άλλες ποικιλίες κάκαο. Η γεύση του είναι μαλακή και αφήνει αισθητά αρώματα αμυγδάλου και μάνγκο. Έτσι τα προϊόντα του χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες ζάχαρης. Αλλά κάθε ποιότητα έχει και την τιμή της. Τα συνηθισμένα κακάο από Αφρική ή Αμερική κοστίζουν για την αγορά της Ευρώπης $500 τον τόνο και το γνήσιο κριόγιο $1500.
Επίσης υπάρχουν και άλλα καλά κακάο όπως είναι το φοραστέρο από το Εκουαδόρ με την ονομασία: Νacional (arriba).

Το βούτυρο κακάου και οι ιδιότητές του
 
Το βούτυρο κακάο εξάγεται από τους σπόρους του φυτού Theobroma cacao (κακαόδεντρο) με τη μέθοδο ψυχρής συμπίεσης.Το βούτυρο κακάο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Περιέχει βιταμίνη Κ και γι΄αυτό θεωρείται ισχυρό αντιρυτιδικό στην κοσμετολογία. Επίσης έχει ισχυρή δράση πάνω σε ραγάδες και ουλές και γερασμένες επιδερμίδες.Έχει ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, γι΄αυτό χρησιμοποιείται πολύ στην κατασκευή καλλυντικών και σαπουνιών.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!