Προετοιμασία
Έχουμε μπροστά μας τη συνταγή
Ετοιμάζουμε την περιοχή που θα δουλέψουμε. Να είναι κατά προτίμηση στην κουζίνα και ακόμα καλύτερα κοντά σε ανοικτό παράθυρο.
Καλύπτουμε το τραπέζι, που θα δουλέψουμε, με εφημερίδες ή κάποιο στρατσόχαρτο.
Έχουμε κοντά τον εξοπλισμό μας:
100 γρ. φοινικέλαιο
75 γρ. έλαιο καρύδας
160 γρ ελαιόλαδο (πυρηνέλαιο)
47 γρ. καυστική σόδα
120 γρ. νερό
5 γρ. αιθέρια έλαια (για σαπούνια) ή 10 γρ. άρωμα
1 σταγόνα χρώμα pigment της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Αφού φορέσουμε την ποδιά μας, τα γάντια μας και τα γυαλιά μας, αρχίζουμε την κατασκευή.
Ζυγίσουμε με ακρίβεια τα υλικά αφού έχουμε μηδενίσει τη ζυγαριά και αφού έχουμε βάλει πάνω το δοχείο άδειο. Ζυγίζουμε όλα χωριστά.
Προσθέτουμε τη σόδα στο νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Διαλύουμε όσο είναι πολύ ζεστή ώστε να διαλυθεί και ο τελευταίος κόκκος σόδας και έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει (να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου) σκεπασμένη.
Ζυγίζουμε το έλαιο καρύδας, το φοινικέλαιο και το λάδι, τα βάζουμε όλα σε μια δοσομετρική κανάτα και αυτή μέσα σε κατσαρόλα με ζεστό νερό να ζεσταθούν και ελέγχουμε να φτάσουν και αυτά στους 38-45 βαθμούς Κελσίου. Πειραματιζόμαστε αρχικά με μικρές ποσότητες σαπουνιού. Όταν και τα δύο μίγματα είναι στους 38-45 βαθμούς, ρίχνουμε το διάλυμα σόδας νερού μέσα στα έλαια και ανακατεύουμε.
Το μείγμα αρχίζει να πήζει (tracing). Πήζει σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο προσθέτουμε τη χρωστική. Έπειτα προσθέτουμε το άρωμα. Στη συνέχεια επιταχύνουμε το πήξιμο με το μίξερ για λίγο και αδειάζουμε το μείγμα στο καλούπι.
Σκεπάζουμε το καλούπι με χαρτόνι και μετά με παλιές πετσέτες και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 24 με 48 ώρες.
Ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε το σαπούνι σε κομμάτια με σπάτουλα ή ειδικό κοπτικό.
Αφήνουμε τα κομμάτια του σαπουνιού σε στεγνό χώρο να ξεκουραστούν και να ωριμάσουν, να εξελιχθεί η σαπωνοποίηση, μακριά από τον ήλιο και τη σκόνη, για πάνω από τέσσερις βδομάδες αφήνοντας τον αέρα να κυκλοφορεί ενώ τα έχουμε σκεπασμένα. Στο τέλος κάνουμε test αλκαλικότητας με πεχάμετρο (δεν είναι απαραίτητο). Το σαπούνι είναι έτοιμο για χρήση.
Ας κάνουμε ένα πείραμα πριν τη δημιουργία μεγάλης ποσότητας σαπουνιού
Καλό είναι να πειραματιζόμαστε με μικρή ποσότητα σαπουνιού πριν κάνουμε μια μεγάλη ποσότητα, για να δούμε πώς αντιδρούν τα υλικά και για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων και έχουμεξοδέψει πολλά για υλικά.
π.χ. φτιάχνουμε ένα σαπούνι 141,75 γρ.
ποσότητες: 16,8 γρ. καυστική σόδα
45,4γρ. απιονισμένο νερό ή εμφιαλωμένο
42,2 γρ.ελαιόλαδο (πυρηνέλαιο)
36,2 γρ.έλαιο καρύδας
42,2 γρ.φοινικέλαιο
Τι πρέπει να προσέξουμε
Κάποια αιθέρια έλαια είναι επιταχυντές και μπορούν να κάνουν γρήγορο tracing. Προσοχή μεγάλη με τη σόδα γιατί είναι ερεθιστική. Και επίσης πρέπει να προσέξουμε να μην πήξει πολύ το μίγμα, πρέπει να είναι παχύρευστο διαφορετικά δεν θα μπορούμε να το χυτεύσουμε.
Ποσότητες
Θέλουμε να φτιάξουμε π.χ. 5 κιλά σαπούνι. Το 60% είναι λάδια, δηλ. 3κιλά. Τα συνηθέστερα είναι απαραιτήτως ελαιόλαδο, φοινικέλαιο, έλαιο καρύδας, φοινικοπυρηνέλαιο, γιατί με αυτά θα πάρουμε την απαραίτητη σκληρότητα που πρέπει να έχει μια μπάρα σαπουνιού. Από εκεί και μετά χρησιμοποιούμε και πιο υγρά λάδια όπως αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, κλπ. Από το 60% των λαδιών το 60% να είναι ελαιόλαδο, 20% έλαιο καρύδας, 10% φοινικέλαιο, 10% αμυγδαλέλαιο. Χρησιμοποιούμε τον πίνακα σαπωνοποίησης ( Sap Value map) http://www.fromnaturewithlove.com/resources/sapon.asp (προσοχή, είναι σε ουγγιές) για να υπολογίσουμε τη σόδα που θέλει κάθε λάδι που βάζουμε. Κατά τον υπολογισμό της σόδας κάνουμε και έκπτωση 5%-10% της υπολογισμένης σόδας για υπερλίπανση -superfatting(ώστε το λάδι μας να είναι λίγο περισσότερο) και αυτό γίνεται για να αποκτήσει το σαπούνι μας περισσότερες ενυδατικές ιδιότητες και για να επιτευχθεί καλύτερα η σαπωνοποίηση. Ένα πολύ υπερλιπασμένο σαπούνι χρειάζεται αντιβακτηριακό για να συντηρηθεί περισσότερο χρόνο. Αντίθετα ένα σαπούνι με μικρή έκπτωση στη σόδα, δεν χρειάζεται απαραίτητα αντιβακτηριακό (grapefruit seed extract).
Η τιμή σαπωνοποίησης είναι η ποσότητα καυστικής σόδας που χρειάζεται για να μετατρέψει 1 γραμμάριο λιπαρής ύλης σε σαπούνι. Το νερό είναι 2,2-2,67 φορές η ποσότητα της σόδας.
Μεγάλη προσοχή στις ποσότητες. Κοιτάμε και ξανακοιτάμε τους πίνακες, μετατρέπουμε σε γρ. αν είναι ουγγιές. Προετοιμάζουμε πολύ καλά τη συνταγή. Να ένας υπολογιστής σόδας που θα μας βοηθήσει: http://candleandsoap.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=candleandsoap&cdn=homegarden&tm=11&f=11&su=p284.13.342.ip_p504.6.342.ip_&tt=3&bt=4&bts=4&zu=http%3A//www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp.
Και οι κορυφαίοι 8 υπολογιστές σόδας εδώ: http://candleandsoap.about.com/od/lyecalculators/tp/toplyecalcs.htm
Μπορεί να σας εξυπηρετήσει και ο υπολογιστής σόδας του Orestis Craft Center, που έχει αναρτηθεί στο ανανεωμένο του site.
Διαβάστε καλά τις οδηγίες για να τον καταλάβετε.
Το ελαιόλαδο έχει SV 0,134
Έλαιο καρύδας 0,190
Φοινικέλαιο 0,141
Φοινικοπυρηνέλαιο 0,156
Λαρδί 0,138
μοσχάρι 0,140
αμυγδαλέλαιο 0,136
Test Ph
To τεστ Ph γίνεται για να δούμε αν το σαπούνι μας περιέχει περισσότερη από το κανονικό καυστική σόδα από λάθος υπολογισμό. Η μέτρηση Ph δείχνει τη δύναμη ενός οξέος ή μιας βάσης. Το σαπούνι με πάνω από Ph 10 είναι σκληρό και δυνατό σε καυστική σόδα και άρα όχι ασφαλές στη χρήση του.
Το σαπούνι πρέπει να έχει Ph από 7-10
Ελεύθερη σόδα μέσα στο σαπούνι είναι το ίδιο βλαβερή όπως το διάλυμα με νερό.
Οι βαθμοί Ph έχουν σαν ουδέτερο το 7 (το Ph του νερού)
Κάτω από 7 μάς δείχνει ότι κάτι είναι οξύ, πάνω από 7 μάς δείχνει ότι κάτι είναι αλκαλικό.
πχ.
Ph 0-υδροχλωρικό οξύ
Ph 2-χυμός λεμονιού
Ph 7-νερό
Ph 9-σόδα μεγειρικής
Ph 10-γάλα μαγνησίας
Ph 14- καυστική σόδα
Τρεις τρόποι για να ελέγξουμε το Ph
1.Δοκιμάζουμε με τη γλώσσα το σαπούνι μας. Δεν είναι ασφαλές γιατί η γλώσσα μας θα ερεθιστεί αν υπάρχει πολύ σόδα στο σαπούνι. Είναι όμως μια παλιά μέθοδος.
2.Πεχαμετρική ταινία. Ανιχνεύει το Ph μιας σταγόνας νερού πάνω σε φρέσκο σαπούνι. Δεν είναι τελείως ακριβής γιατί μπορεί μας δείξει χαμηλότερο Ph.Τεστ σαπουνιού με πεχαμετρική ταινία . Υπάρχουν και ηλεκτρονικές συσκευές που μετράνε το Ph
3. Φαινολφθαλεϊνη. Μόλις το σαπούνι ωριμάσει, μετά από 6-8 βδομάδες. Το κόβουμε και στη φρέσκια εσωτερική επιφάνεια ρίχνουμε 1-2 σταγόνες φαινολφθαλεϊνης. Αν φανεί ένα καθαρό και φωτεινό ροζ τότε το σαπούνι είναι ασφαλές, έχει δηλαδή ισορροπημένη σόδα και σαπωνοποιημένη. Αν φανεί πολύ σκούρο, το σαπούνι έχει πολύ σόδα και δεν είναι ασφαλές στη χρήση, τότε προχωράμε σε rebatching του σαπουνιού μας ώστε εκεί να διορθώσουμε το λάθος. Πατήστε αυτό το σύνδεσμο για να δείτε το τεστ και το χρώμα που δίνει: Τεστ φαινολφθαλεϊνης
Σημειώσεις
Κρατάμε λεπτομερείς σημειώσεις στο ειδικό προσωπικό μας τετράδιο:
Μπείτε στον παρακάτω ιστότοπο για να κάνετε τις μετατροπές σας. Μερικές συνταγές είναι από Αγγλία και Αμερική με διαφορετικό μετρικό σύστημα. Οι ψηφιακές ζυγαριές διαθέτουν και αγγλικό μετρικό σύστημα, οπότε ρυθμίζουμε και μετράμε.
www.covertworld.com
Ορολογία σαπωνοποιίας (αγγλικά)
http://www.ccnphawaii.com/glossary.htm
Σημείωση: Θα εκτιμούσα πολύ αν μου έλεγες τη γνώμη σου, τι δεν κατάλαβες και πού διαφωνείς.
Σημείωση 1: Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πιστοποιημένα οργανικά συστατικά για τα σαπούνια σου ή τα καλλυντικά σου ή χρειάζεσαι πιστοποίηση για τα δικά σου, μπορείς να συμβουλευτείς τους εξής ιστότοπους:www.ccof.org και www.usda.gov
Έχουμε μπροστά μας τη συνταγή
Ετοιμάζουμε την περιοχή που θα δουλέψουμε. Να είναι κατά προτίμηση στην κουζίνα και ακόμα καλύτερα κοντά σε ανοικτό παράθυρο.
Καλύπτουμε το τραπέζι, που θα δουλέψουμε, με εφημερίδες ή κάποιο στρατσόχαρτο.
Έχουμε κοντά τον εξοπλισμό μας:
- 1 μέτριο δοσομετρικό δοχείο για το νερό
- 1 μικρό δοσομετρικό δοχείο για τη σόδα
- 1 μεγάλο δοσομετρικό δοχείο για τα λάδια.
- 2 θερμόμετρα υγρών
- 1 ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα μαρίζ
- 1 ξυλάκι παγωτού μακρύ
- το μίξερ χειρός (stick blender)
- μία κατσαρόλα μπεν μαρί
- 1 ζυγαριά ακριβείας ηλεκτρονική
- σπάτουλα
- κουταλάκι
- ποδιά, γάντια, ειδικά γυαλιά
- καλούπι ξύλινο ή σιλικόνης
100 γρ. φοινικέλαιο
75 γρ. έλαιο καρύδας
160 γρ ελαιόλαδο (πυρηνέλαιο)
47 γρ. καυστική σόδα
120 γρ. νερό
5 γρ. αιθέρια έλαια (για σαπούνια) ή 10 γρ. άρωμα
1 σταγόνα χρώμα pigment της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Αφού φορέσουμε την ποδιά μας, τα γάντια μας και τα γυαλιά μας, αρχίζουμε την κατασκευή.
Ζυγίσουμε με ακρίβεια τα υλικά αφού έχουμε μηδενίσει τη ζυγαριά και αφού έχουμε βάλει πάνω το δοχείο άδειο. Ζυγίζουμε όλα χωριστά.
Προσθέτουμε τη σόδα στο νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Διαλύουμε όσο είναι πολύ ζεστή ώστε να διαλυθεί και ο τελευταίος κόκκος σόδας και έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει (να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου) σκεπασμένη.
Ζυγίζουμε το έλαιο καρύδας, το φοινικέλαιο και το λάδι, τα βάζουμε όλα σε μια δοσομετρική κανάτα και αυτή μέσα σε κατσαρόλα με ζεστό νερό να ζεσταθούν και ελέγχουμε να φτάσουν και αυτά στους 38-45 βαθμούς Κελσίου. Πειραματιζόμαστε αρχικά με μικρές ποσότητες σαπουνιού. Όταν και τα δύο μίγματα είναι στους 38-45 βαθμούς, ρίχνουμε το διάλυμα σόδας νερού μέσα στα έλαια και ανακατεύουμε.
Το μείγμα αρχίζει να πήζει (tracing). Πήζει σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο προσθέτουμε τη χρωστική. Έπειτα προσθέτουμε το άρωμα. Στη συνέχεια επιταχύνουμε το πήξιμο με το μίξερ για λίγο και αδειάζουμε το μείγμα στο καλούπι.
Σκεπάζουμε το καλούπι με χαρτόνι και μετά με παλιές πετσέτες και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 24 με 48 ώρες.
Ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε το σαπούνι σε κομμάτια με σπάτουλα ή ειδικό κοπτικό.
Αφήνουμε τα κομμάτια του σαπουνιού σε στεγνό χώρο να ξεκουραστούν και να ωριμάσουν, να εξελιχθεί η σαπωνοποίηση, μακριά από τον ήλιο και τη σκόνη, για πάνω από τέσσερις βδομάδες αφήνοντας τον αέρα να κυκλοφορεί ενώ τα έχουμε σκεπασμένα. Στο τέλος κάνουμε test αλκαλικότητας με πεχάμετρο (δεν είναι απαραίτητο). Το σαπούνι είναι έτοιμο για χρήση.
Ας κάνουμε ένα πείραμα πριν τη δημιουργία μεγάλης ποσότητας σαπουνιού
Καλό είναι να πειραματιζόμαστε με μικρή ποσότητα σαπουνιού πριν κάνουμε μια μεγάλη ποσότητα, για να δούμε πώς αντιδρούν τα υλικά και για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων και έχουμεξοδέψει πολλά για υλικά.
π.χ. φτιάχνουμε ένα σαπούνι 141,75 γρ.
ποσότητες: 16,8 γρ. καυστική σόδα
45,4γρ. απιονισμένο νερό ή εμφιαλωμένο
42,2 γρ.ελαιόλαδο (πυρηνέλαιο)
36,2 γρ.έλαιο καρύδας
42,2 γρ.φοινικέλαιο
Τι πρέπει να προσέξουμε
Κάποια αιθέρια έλαια είναι επιταχυντές και μπορούν να κάνουν γρήγορο tracing. Προσοχή μεγάλη με τη σόδα γιατί είναι ερεθιστική. Και επίσης πρέπει να προσέξουμε να μην πήξει πολύ το μίγμα, πρέπει να είναι παχύρευστο διαφορετικά δεν θα μπορούμε να το χυτεύσουμε.
Ποσότητες
Θέλουμε να φτιάξουμε π.χ. 5 κιλά σαπούνι. Το 60% είναι λάδια, δηλ. 3κιλά. Τα συνηθέστερα είναι απαραιτήτως ελαιόλαδο, φοινικέλαιο, έλαιο καρύδας, φοινικοπυρηνέλαιο, γιατί με αυτά θα πάρουμε την απαραίτητη σκληρότητα που πρέπει να έχει μια μπάρα σαπουνιού. Από εκεί και μετά χρησιμοποιούμε και πιο υγρά λάδια όπως αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, κλπ. Από το 60% των λαδιών το 60% να είναι ελαιόλαδο, 20% έλαιο καρύδας, 10% φοινικέλαιο, 10% αμυγδαλέλαιο. Χρησιμοποιούμε τον πίνακα σαπωνοποίησης ( Sap Value map) http://www.fromnaturewithlove.com/resources/sapon.asp (προσοχή, είναι σε ουγγιές) για να υπολογίσουμε τη σόδα που θέλει κάθε λάδι που βάζουμε. Κατά τον υπολογισμό της σόδας κάνουμε και έκπτωση 5%-10% της υπολογισμένης σόδας για υπερλίπανση -superfatting(ώστε το λάδι μας να είναι λίγο περισσότερο) και αυτό γίνεται για να αποκτήσει το σαπούνι μας περισσότερες ενυδατικές ιδιότητες και για να επιτευχθεί καλύτερα η σαπωνοποίηση. Ένα πολύ υπερλιπασμένο σαπούνι χρειάζεται αντιβακτηριακό για να συντηρηθεί περισσότερο χρόνο. Αντίθετα ένα σαπούνι με μικρή έκπτωση στη σόδα, δεν χρειάζεται απαραίτητα αντιβακτηριακό (grapefruit seed extract).
Η τιμή σαπωνοποίησης είναι η ποσότητα καυστικής σόδας που χρειάζεται για να μετατρέψει 1 γραμμάριο λιπαρής ύλης σε σαπούνι. Το νερό είναι 2,2-2,67 φορές η ποσότητα της σόδας.
Μεγάλη προσοχή στις ποσότητες. Κοιτάμε και ξανακοιτάμε τους πίνακες, μετατρέπουμε σε γρ. αν είναι ουγγιές. Προετοιμάζουμε πολύ καλά τη συνταγή. Να ένας υπολογιστής σόδας που θα μας βοηθήσει: http://candleandsoap.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=candleandsoap&cdn=homegarden&tm=11&f=11&su=p284.13.342.ip_p504.6.342.ip_&tt=3&bt=4&bts=4&zu=http%3A//www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp.
Και οι κορυφαίοι 8 υπολογιστές σόδας εδώ: http://candleandsoap.about.com/od/lyecalculators/tp/toplyecalcs.htm
Μπορεί να σας εξυπηρετήσει και ο υπολογιστής σόδας του Orestis Craft Center, που έχει αναρτηθεί στο ανανεωμένο του site.
Διαβάστε καλά τις οδηγίες για να τον καταλάβετε.
Το ελαιόλαδο έχει SV 0,134
Έλαιο καρύδας 0,190
Φοινικέλαιο 0,141
Φοινικοπυρηνέλαιο 0,156
Λαρδί 0,138
μοσχάρι 0,140
αμυγδαλέλαιο 0,136
Test Ph
To τεστ Ph γίνεται για να δούμε αν το σαπούνι μας περιέχει περισσότερη από το κανονικό καυστική σόδα από λάθος υπολογισμό. Η μέτρηση Ph δείχνει τη δύναμη ενός οξέος ή μιας βάσης. Το σαπούνι με πάνω από Ph 10 είναι σκληρό και δυνατό σε καυστική σόδα και άρα όχι ασφαλές στη χρήση του.
Το σαπούνι πρέπει να έχει Ph από 7-10
Ελεύθερη σόδα μέσα στο σαπούνι είναι το ίδιο βλαβερή όπως το διάλυμα με νερό.
Οι βαθμοί Ph έχουν σαν ουδέτερο το 7 (το Ph του νερού)
Κάτω από 7 μάς δείχνει ότι κάτι είναι οξύ, πάνω από 7 μάς δείχνει ότι κάτι είναι αλκαλικό.
πχ.
Ph 0-υδροχλωρικό οξύ
Ph 2-χυμός λεμονιού
Ph 7-νερό
Ph 9-σόδα μεγειρικής
Ph 10-γάλα μαγνησίας
Ph 14- καυστική σόδα
Τρεις τρόποι για να ελέγξουμε το Ph
1.Δοκιμάζουμε με τη γλώσσα το σαπούνι μας. Δεν είναι ασφαλές γιατί η γλώσσα μας θα ερεθιστεί αν υπάρχει πολύ σόδα στο σαπούνι. Είναι όμως μια παλιά μέθοδος.
2.Πεχαμετρική ταινία. Ανιχνεύει το Ph μιας σταγόνας νερού πάνω σε φρέσκο σαπούνι. Δεν είναι τελείως ακριβής γιατί μπορεί μας δείξει χαμηλότερο Ph.Τεστ σαπουνιού με πεχαμετρική ταινία . Υπάρχουν και ηλεκτρονικές συσκευές που μετράνε το Ph
3. Φαινολφθαλεϊνη. Μόλις το σαπούνι ωριμάσει, μετά από 6-8 βδομάδες. Το κόβουμε και στη φρέσκια εσωτερική επιφάνεια ρίχνουμε 1-2 σταγόνες φαινολφθαλεϊνης. Αν φανεί ένα καθαρό και φωτεινό ροζ τότε το σαπούνι είναι ασφαλές, έχει δηλαδή ισορροπημένη σόδα και σαπωνοποιημένη. Αν φανεί πολύ σκούρο, το σαπούνι έχει πολύ σόδα και δεν είναι ασφαλές στη χρήση, τότε προχωράμε σε rebatching του σαπουνιού μας ώστε εκεί να διορθώσουμε το λάθος. Πατήστε αυτό το σύνδεσμο για να δείτε το τεστ και το χρώμα που δίνει: Τεστ φαινολφθαλεϊνης
Σημειώσεις
Κρατάμε λεπτομερείς σημειώσεις στο ειδικό προσωπικό μας τετράδιο:
- Δοσολογία-υπερλίπανση
- χρώματα-αρώματα
- φωτογράφηση
- ημερομηνία και ώρα
- χρόνος παρασκευής
- καιρικές συνθήκες, θερμοκρασία, υγρασία περιβάλλοντος
- Πόση ώρα ανακατέψαμε το μείγμα και πώς, δια χειρός ή με το stick blender
- Πόση ώρα διήρκεσε το trace
- Αν κάποιο αιθέριο έλαιο επιτάχυνε το trace
- Πόσο κράτησε η σαπωνοποίηση
- Ποια ήταν η διάθεσή μας όταν το φτιάχναμε
- Πού θα χρησιμοποιήσουμε το σαπούνι
- Πώς το συσκευάσαμε
- Πού θα το κάνουμε δώρο και για ποια περίσταση
- Πρόσθετα (ακόμα και αστρολογικές παρατηρήσεις αν αυτές μας ενδιαφέρουν)
Μπείτε στον παρακάτω ιστότοπο για να κάνετε τις μετατροπές σας. Μερικές συνταγές είναι από Αγγλία και Αμερική με διαφορετικό μετρικό σύστημα. Οι ψηφιακές ζυγαριές διαθέτουν και αγγλικό μετρικό σύστημα, οπότε ρυθμίζουμε και μετράμε.
www.covertworld.com
Ορολογία σαπωνοποιίας (αγγλικά)
http://www.ccnphawaii.com/glossary.htm
Σημείωση: Θα εκτιμούσα πολύ αν μου έλεγες τη γνώμη σου, τι δεν κατάλαβες και πού διαφωνείς.
Σημείωση 1: Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πιστοποιημένα οργανικά συστατικά για τα σαπούνια σου ή τα καλλυντικά σου ή χρειάζεσαι πιστοποίηση για τα δικά σου, μπορείς να συμβουλευτείς τους εξής ιστότοπους:www.ccof.org και www.usda.gov
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου