Σαπούνι από λαρδί (λίπος χοίρου)
Αν και είμαι υπέρμαχος των φυτικής προέλευσης σαπουνιών, σαπούνι γίνεται και από το λίπος ζώων, χοίρου (lard) ή μοσχαριού (tallow).
Ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Ζητάμε λίπος χοιρινό από τον κρεοπώλη μας το οποίο τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια. Το ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε κατσαρόλα και όταν το λίπος λιώσει, μικρύνει και γίνει λίγο καφέ και ελαφρά τσιτσιριστό, το βγάζουμε απο τη φωτιά και παίρνουμε το λίπος στραγγίζοντας το σε σουρωτήρι με τουλπάνι. Φορμάρουμε σε μια φόρμα σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια κατασκευάζουμε σαπούνι κανονικά με την ψυχρή μέθοδο χρησιμοποιώντας κομμάτια από το κρύο λίπος.
Το λαρδί δίνει σαπούνι με κρεμώδη αφρό, με conditioning ιδιότητες, σκληρό. Δεν κάνει αφρό με φουσκάλες και είναι ήπια καθαριστικό. Μπορούμε να το αναμείξουμε και με φυτικά έλαια όπως καστορέλαιο, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο για να δώσουμε ιδιότητες στο σαπούνι που δεν δίνει το λαρδί. Το σαπούνι από λαρδί κάνει καλό στο δέρμα αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί. Απλά, αρκετοί άνθρωποι, ίσως οι περισσότεροι, μεταξύ αυτών κι εγώ, θα προτιμούσαν φυτικής προέλευσης σαπούνια για χρήση.
Λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λαρδί:
Lauric 0%
Linoleic 6%
Linolenic 0%
Oleic 46%
Palmitic 28%
Ritinoleic 0%
Stearic 13%
Myristic 1%
Iodine value 57
Τιμή σαπωνοποίησης ΝΑΟΗ Ο,141 ουγγιές
Τιμή σαπωνοποίησης ΚΟΗ 0,198 ουγγιές
Περισσότερα για τις ιδιότητες των ελαίων :http://www.soap-making-resource.com/fatty-acids-soap-making.html
Αν και είμαι υπέρμαχος των φυτικής προέλευσης σαπουνιών, σαπούνι γίνεται και από το λίπος ζώων, χοίρου (lard) ή μοσχαριού (tallow).
Ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Ζητάμε λίπος χοιρινό από τον κρεοπώλη μας το οποίο τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια. Το ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε κατσαρόλα και όταν το λίπος λιώσει, μικρύνει και γίνει λίγο καφέ και ελαφρά τσιτσιριστό, το βγάζουμε απο τη φωτιά και παίρνουμε το λίπος στραγγίζοντας το σε σουρωτήρι με τουλπάνι. Φορμάρουμε σε μια φόρμα σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια κατασκευάζουμε σαπούνι κανονικά με την ψυχρή μέθοδο χρησιμοποιώντας κομμάτια από το κρύο λίπος.
Το λαρδί δίνει σαπούνι με κρεμώδη αφρό, με conditioning ιδιότητες, σκληρό. Δεν κάνει αφρό με φουσκάλες και είναι ήπια καθαριστικό. Μπορούμε να το αναμείξουμε και με φυτικά έλαια όπως καστορέλαιο, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο για να δώσουμε ιδιότητες στο σαπούνι που δεν δίνει το λαρδί. Το σαπούνι από λαρδί κάνει καλό στο δέρμα αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί. Απλά, αρκετοί άνθρωποι, ίσως οι περισσότεροι, μεταξύ αυτών κι εγώ, θα προτιμούσαν φυτικής προέλευσης σαπούνια για χρήση.
Λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λαρδί:
Lauric 0%
Linoleic 6%
Linolenic 0%
Oleic 46%
Palmitic 28%
Ritinoleic 0%
Stearic 13%
Myristic 1%
Iodine value 57
Τιμή σαπωνοποίησης ΝΑΟΗ Ο,141 ουγγιές
Τιμή σαπωνοποίησης ΚΟΗ 0,198 ουγγιές
Περισσότερα για τις ιδιότητες των ελαίων :http://www.soap-making-resource.com/fatty-acids-soap-making.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου